Nästa inlägg på bloggen
« Vinter | Hemsidan | Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2004, 14.5%, Argentina »

Nästa inlägg i den här kategorin
« Vinter | Taiwan | Lyckost är bättre än cheddarost »


Island in the stream: A quick case study of Taiwan's complex history, April C.J. Lin och Jerome F. Keating

En kort historik över Taiwan (78 sidor). April Lin har tidigare skrivit en lång historia om Taiwan tillsammans med Lee Hsaio-feng, en av Taiwans mer välkända samtida historiker som uttalat stöder taiwanesisk självständighet -- en viktig distinktion i ett land där nästan alla är för eller emot självständighet och låter det påverka det mesta de gör (hörde just igår att en av Taiwans mer respekterade sociologer och intellektuella ska publicerar en lång artikel i Harvard International Review om Taiwans politiska situation som är helt obalanserad i sin kritik av den nuvarande regerigen så till vida att den saknar allt sammanhang och all diskussion om vad som leder fram till olika ställningstaganden. Presidentens användande av falska kvitton i redovisningen är t.ex. olagligt medan Nationalistpartiets ordförandes användande av falska kvitton i sin redovisning är resultatet av ett "administrativt fel" -- intellektuellt oärligt men helt i linje med den gode akademikerns politiska ståndpunkt). Jerome Keating är en amerikansk (?) professor emeritus från National Taiwan Unviersity, Taiwans mest prestigefyllda universitet. Hans specialitet framgår inte, men det torde inte vara historia -- jag läste i en av hans artiklar att han kom hit i slutet av 1980-talet för att arbeta på Taipeis tunnelbanesystem -- tekniker snarare än historiker, med andra ord. Han skriver många intressanta och välunderbyggda artiklar som förespråkar taiwanesisk självständighet och kritiserar oppositionen på de lokala tidningarnas debattsidor.

Denna pro-taiwanesiska inställning och Keatings polemiska attityd skiner dock igenom alltför tydligt, och boken blir mer ett debattinlägg än en seriös historik. Dessutom har de problem med att hantera fakta och siffror: på ett ställe säger de på samma sida att 5 000 invånare utgjorde nästan en procent av Taiwans befolkning 1897, medan 32 000 utgjorde över tio procent 1898. Föll Taiwans befolkning verkligen från 500 000 till 300 000 på ett år? Varför? Det förtäljer inte historien.

Detta är alltså en bok som är lika oförblommerat för taiwanesisk självständighet som Myers och Zhangs var för Kinas tolkning av situationen i Taiwansundet. Däremot ser jag fram emot att läsa Keatings sammanställning av debattartiklar om demokratins utveckling i Taiwan.

Andra sade:

Jag har läst dina artiklar, dock inte alla, med stort intresse. Vill pasa på att göra reklam för min bok "Kina-Taiwan. Risk för krig, chans till fred" som kom ut för tre månader sedan. det vore om inte annat roligt att få din recension.
Bengt